Normal_rss_entry-106554

Tabaksfabrikanten Philip Morris, Japan Tobacco en British American Tobacco betalen nog altijd voor exclusieve verkoop op festivals. Organisatoren erkennen daar geld voor te hebben ontvangen, soms tienduizenden euro’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of er illegale afspraken bestaan tussen tabaksfabrikanten en popfestivals over exclusieve verkoop van sigaretten op festivalterreinen.

De Onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt de afspraken op het spoor te zijn gekomen. In totaal werden 21 festivals onderzocht. Op zestien daarvan werd tabak van maar één fabrikant verkocht.

Exclusieve verkoop van sigaretten van een fabrikant in horecagelegenheden is verboden. Ook verkoop op festivals valt onder die regels.

Tabaksfabrikant Philip Morris ontkent in dagblad Trouw de afspraken over exclusiviteit. In juli startte de NVWA al een onderzoek naar vergelijkbare contracten tussen Japan Tobacco en studentenverenigingen.

Door: ANP