Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

De drie Nederlandse brandwondencentra starten deze maand met het behandelen van brandwondenpatiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf. Hiermee zet Brandwondenzorg Nederland als eerste in Europa de volgende stap van onderzoek naar praktijk. De patiënt herstelt hierdoor sneller, beter en met minder littekens. Dit meldt Brandwondenzorg Nederland.

“Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) dat we transplanteren op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiënten die zijn opgenomen in onze (kinder)brandwondencentra. Deze behandeling leidt tot minder littekens.”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. Het afgelopen jaar is de veiligheid van de behandeling in internationaal verband getest. Nu starten de Nederlandse brandwondencentra met deze behandeling bij de eerste patiënten.  
 
Het is nu niet mogelijk om de huid van een patiënt met brandwonden te repareren door het transplanteren van een groot stuk eigen huid van een andere plek van het lichaam vanwege de grote kans op infectie. Het transplanteren van huid van een orgaandonor is ook niet mogelijk. Het lichaam stoot deze huid af, waardoor de brandwondenpatiënt ernstig ziek wordt en de behandeling ook niet overleeft. Met de nieuwe behandelmethode wordt tijdens de opname van de patiënt een compleet nieuw deel van de eigen huid in het laboratorium gekweekt. Deze huid wordt niet afgestoten door het lichaam.
 
De brandwondencentra Groningen, Beverwijk en Rotterdam gaan nu verder met het volgende probleem: overleven zonder littekens. Middelkoop: “We zetten op dit moment een belangrijke volgende stap naar minder littekens. Het bouwpakket van de huid is echter nog niet af. In ons laboratorium in Beverwijk hebben we de eerste stappen gezet om zweetklieren en haren te kunnen kweken in dit type nieuwe huid. Daarmee kunnen we straks het probleem met warmteregulering bij patiënten aanpakken.”
 
Door: Redactie Nationale Zorggids