Normal_reanimatie_dummie_ehbo

Sinds vandaag telt Nederland 170.000 burgerhulpverleners. Daarmee is Nederland het eerste land ter wereld met een fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wanneer zij een alarm ontvangen via een oproepsysteem. Dit betekent dat een belangrijke stap op weg naar de zogenaamde 6-Minutenzone is gezet, zo laat de Hartstichting weten. 

De Hartstichting is blij met de mijlpaal, omdat er een enorme stap is gezet in het redden van levens. Een volgend doel voor de stichting is te zorgen dat er voldoende AED’s zijn. Vor een optimaal werkende 6-Minutenzonde zijn in totaal 30.000 AED’s  nodig. De eerste zes minuten zijn cruciaal na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En met voldoende AED’s kunenn er jaarlijks zo’n 2.500 worden gered.

In 2014 stond de teller van het aantal burgerhulpverleners die waren geregistreerd bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu nog op 68.000. Mede dankzij de inspanningen van ruim 450 partners, waaronder Opel en Feyenoord, HartveiligWonen, HartslagNu en Het Rode Kruis is het gelukt het benodigde aantal van minimaal 170.000 te werven, 1 procent van de bevolking.

Wekelijks worden ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op tijd reanimeren is de belangrijkste factor in de overlevingskansen. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. Was de overleving in de jaren 90 nog 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners, hun rol in de overlevingsketen en de inzet van AED’s.

Er zijn op dit moment naar schatting 100.000 AED’s. Het is onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij een oproepsysteem. Bovendien hangen ze op plekken die niet altijd bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt hulpverlening. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat ze 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu of HartveiligWonen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids