Normal_hart_gezondheid

Mensen van 45 jaar of ouder die aangeven dat ze diabetes type 2 hebben, rapporteren ook vaker langdurige aandoeningen aan onder meer hart en vaten, dan 45-plussers zonder diabetes. Bijna negen op de tien diabetici ontvangen naast diabetesmiddelen ook medicatie tegen hart- en vaataandoeningen. Dit meldt het CBS op Wereld Diabetes Dag. 

Diabetes type 2 komt vaak samen voor met verschillende gezondheidsproblemen, vooral hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Ruim 60 procent van 45-plussers met deze vorm van diabetes meldde - in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek - een hart- en vaat gerelateerde aandoening. Onder mensen zonder diabetes type 2 was dit 28 procent. 

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) komen ook relatief vaak voor onder diabetici: 56 procent, tegen 39 procentonder mensen van 45 jaar of ouder zonder diabetes type 2. Daarnaast worden ook huid- en nieraandoeningen en visuele beperkingen vaker gerapporteerd door diabetici.

Onder personen van 45 jaar of ouder met diabetes type 2 komt hoge bloeddruk (een aandoening aan hart en vaten) ruim twee keer zo vaak voor als bij degenen zonder diabetes: 56 procent tegen 25 procent. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar is het aandeel mensen met hoge bloeddruk onder diabeten zelfs bijna drie keer zo hoog als onder mensen zonder diabetes, zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij 75-plussers is het verschil kleiner.  

Door: Redactie Nationale Zorggids