Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) ontving vorig griepseizoen meerdere meldingen over reclame voor niet geregistreerde geneesmiddelen op websites van homeopathische praktijken. Het ging over producten die als alternatief voor de griepvaccinatie of ter preventie of behandeling van griep werden aangeprezen. Dit meldt de Inspectie.

Griep is een ziekte en met een claim over werkzaamheid bij griep wordt een product een geneesmiddel. De homeopathische middelen zijn echter niet als geneesmiddel geregistreerd. De werkzaamheid bij griep is niet onderzocht. Reclame voor een geneesmiddel zonder handelsvergunning is verboden. De inspectie heeft de eigenaren van de websites waarop de overtredingen zijn geconstateerd op de hoogte gebracht.

Aan de start van het griepseizoen 2017 informeert de inspectie de verenigingen en koepels binnen het veld van homeopathie, orthomoleculaire en integrale geneeskunde over de geconstateerde overtredingen. Zij vraagt hen de achterban hierover te informeren. Daarmee helpen ze maatregelen van de inspectie te voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids