Normal_gezond__ontbijt__lunch__fruit__eten

Mensen die lijden aan Multiple Sclerose (MS), reuma en fibromyalgie kunnen mogelijk hun klachten verminderen door hun eetpatroon flink aan te pakken. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut dat onderzoek deed onder 120 reuma- en 180 MS-patiënten. Het laten staan van bewerkt voedsel, suikers en koolhydraten zou kunnen zorgen voor minder vermoeidheid en minder klachten bij het dagelijks functioneren. Dit meldt Skipr. 

Het aanpassen van het voedingspatroon ging volgens de richtlijnen van voedingsconcept Voeding Leeft. Deze stichting ontwikkelt leefstijlprogramma’s over gezonde voeding. De onderzoekers van het Louis Bolk Instituut wilden de haalbaarheid en waardering van Voeding Leeft testen, maar ook de patiënten zelf laten ervaren wat betere voeding voor hen kan doen.

Wanneer minder suiker en koolhydraten werden gegeten, voelden de patiënten zich gezonder. Mensen met MS voelden zich minder vermoeid, een effect dat ook zes maanden na de begeleiding nog zichtbaar was. Ook reumapatiënten zagen vooruitgang in hun gezondheid. Een verbetering in het dagelijks functioneren werd bij deze groep gesignaleerd, zowel tijdens als na het voedingsonderzoek.

Het bleek voor een aantal deelnemers lastig om de overstap te maken, zoals het laten staan van tussendoortjes en de langere bereidingstijd van het eten. “Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels”, aldus Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. Volgens de onderzoeker is het vooral belangrijk om naar de patiënt te luisteren zodat zij hun doel kunnen bereiken.

Door middel van bijeenkomsten, een online community en informatiefolders werden de deelnemers geholpen bij het invoeren van hun nieuwe voedingspatroon. Volgens de onderzoekers zorgde de groepsopzet er voor dat het grootste deel van de patiënten zich goed aan de richtlijnen hielden. Ook werd aangetoond dat het aanpassen van de voeding een positief effect kan hebben op de klachten bij MS, reuma en fibromyalgie.

Door: Redactie Nationale Zorggids