Normal_rss_entry-116291

Mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd andere ex-medewerkers, tegen het ANP. Dinsdag zal hij de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.

Bedaux baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte. Omdat het grit steeds werd gerecycled, kwam er een steeds hogere concentratie chroom-6 in, aldus Bedaux.

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. De advocaat heeft van alle 84 overledenen de gegevens.

Het aantal doden is hoog, stelt hij. Tal van andere onderzoeken geven volgens hem ook aan dat onder mensen die met chroom-6 werkten, een vijftien keer hogere sterfte is dan gemiddeld. Eén Amerikaans onderzoek stamt al uit 1948. In een fabriek met chroom-6 stierf ruim 21 procent van de 1445 werknemers aan kanker aan de luchtwegen, terwijl dat statistisch 1,4 procent zou moeten zijn, aldus de Heerlense advocaat.

Bij de vijf POMS-sites werkten in het verleden ongeveer 2500 mensen, van wie zich zeshonderd ziek hebben gemeld. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis van een coulanceregeling die het ministerie van Defensie instelde. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro, afhankelijk van hun situatie.

De raadsman wil de bewijslast omkeren. Hij vindt dat niet de slachtoffers hoeven aan te tonen dat ze door chroom-6 ziek zijn geworden, maar dat Defensie moet bewijzen dat het gevaarlijke spul niet de oorzaak is van hun ziekte. Het belangrijkste is in zijn ogen dat Defensie al die jaren medewerkers niet goed heeft ingelicht over de gevaren. En wetende dat ze zijn blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, zijn betrokkenen niet medisch gevolgd, terwijl dat verplicht is volgens Europese richtlijnen, aldus Bedaux.

Door: ANP