Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Mensen die in een sociaal isolement leven, hebben vaker diabetes type 2. Die bevinding is belangrijk in de strijd tegen deze welvaartsziekte, zowel bij de pogingen om diabetes type 2 te voorkomen (preventie) als wanneer het gaat om het aanbieden van leefstijlinterventies aan mensen die er daadwerkelijk aan lijden. Mensen uit hun sociaal isolement halen zou een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van diabetes type 2. Dat meldt Maastricht UMC+.

Tot die conclusie komen onderzoekers van De Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Het is voor het eerst dat er in zo’n grote populatie (drieduizend mensen) breed onderzoek is gedaan naar de relatie tussen sociaal isolement en diabetes type 2.

Deze drieduizend mensen, van wie ongeveer een derde diabetes type 2 heeft, hebben vragenlijsten ingevuld waarbij het sociale leven in kaart is gebracht. Daaruit bleek dat het sociale netwerk van mensen met diabetes type 2 aanzienlijk kleiner is dan het netwerk van mensen zonder diabetes. Bovendien kwam uit het onderzoek naar voren dat alleenstaande mannen vaker diabetes type 2 hebben dan alleenstaande vrouwen. Blijkbaar verzorgen vrouwen die sociaal geïsoleerd zijn, zichzelf gemiddeld beter dan mannen in een vergelijkbare situatie. Die betere verzorging zou kunnen zitten in gezonder eten (zelf koken) en meer bewegen.

De resultaten van het onderzoek liggen wellicht voor de hand, maar zijn met name van belang in het kader van het voorkomen van diabetes type 2 en bij het succesvol ontwikkelen van nieuwe leefstijl-interventies. Momenteel is het nog vaak zo dat patiënten het advies krijgen om meer te bewegen en gezonder te eten zonder dat er navraag is gedaan naar de sociale situatie. Onderzoekster Stephanie Brinkhues: “En dat kan beter. Er moet aandacht komen voor het sociaal isolement zelf. Zorgverleners, huisartsen voorop, moeten zich hier meer bewust van worden, zodat interventies er in de toekomst mede op gericht zijn de betreffende persoon uit zijn of haar isolement te halen.”

 Door: Redactie Nationale Zorggids