Normal_vitamine

Lusteloosheid, spierpijn, bloedend tandvlees, angstaanvallen, hyperventilatie en krampen: het zijn allemaal mogelijke symptomen van een tekort aan vitamine D. Met name ouderen, kinderen en mensen met een getinte huidskleur lopen risico op een gebrek. Ook mensen die weinig buiten komen, moeten opletten. Zeker in de wintermaanden is extra inname belangrijk, als de huid door minder zonlicht ook minder vitamine D aanmaakt.  

Vitamine D en kinderen

In veel gezinnen staat vitamine D standaard bij het ontbijt op tafel. Toch wordt dit kleine pilletje in alle ochtendhectiek nog weleens vergeten. Onverstandig, want elk kind tot 4 jaar moet dagelijks 10 milligram vitamine D binnenkrijgen. In veel gevallen is het raadzaam om daar ook na het vierde levensjaar mee door te gaan. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is gebleken één op de drie kinderen te weinig vitamine D binnenkrijgt. Bij kinderen met een donkere huidskleur was er zelfs bij 55 procent van de kinderen sprake van een tekort.

Tekorten bij volwassenen

Ook steeds meer volwassenen kampen met een vitaminetekort. Ze komen te weinig buiten in de wintermaanden en merken dat ze zich steeds lustelozer en vermoeider voelen. Vaak worden de klachten genegeerd en hebben mensen de indruk dat het nou eenmaal bij het seizoen hoort. Als de klachten blijven aanhouden of zelfs verergeren is het goed om naar de huisarts te gaan. Door middel van een bloedtest kan snel worden vastgesteld of er sprake is van een tekort.

Behandeling Vitamine D-tekort

In ernstige gevallen zal de huisarts een tekort behandelen met injecties, soms in combinatie met een UV-behandeling. Vaak zal er in eerste instantie worden gekozen voor het slikken van pillen van een zo zuiver mogelijke kwaliteit, bijvoorbeeld vitamine D van Flinndal. Daarnaast zal de huisarts vaak een leefstijladvies uitbrengen: alcoholconsumptie matigen, meer naar buiten en zorgen voor een gezond voedingspatroon. Vette vis zit bijvoorbeeld vol vitamine D. Het is dan ook goed om in de wintermaanden wat vaker zalm of makreel op het menu te zetten. Ook wordt er extra vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Voor mensen die ouder zijn dan 70 geldt zelfs een strengere richtlijn: zij moeten 20 mg vitamine D per dag binnenkrijgen.