Normal_copd_longen

Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen op initiatief van zorgverzekeraar Menzis mee met een proef waarbij COPD-patiënten thuis worden gemonitord. De drieduizend patiënten die dit jaar meedoen aan de pilot hoeven daardoor op jaarbasis maximaal zo’n acht keer minder naar het ziekenhuis. Het project duurt drie jaar en de zorgverzekeraar hoopt in totaal zo’n tienduizend patiënten aan de thuismonitoring te helpen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het is de bedoeling dat deelnemende patiënten wekelijks en soms maandelijks een vragenlijst invullen via een speciaal daarvoor ingerichte app. Ingevulde vragenlijst worden doorgestuurd naar het ziekenhuis, waarna een specialist er een oordeel over velt. Het systeem voor thuismonitoring weet het als een patiënt meer last heeft van klachten dan normaal en zal bij zo’n signaal direct een live-verbinding met de arts van de patent opstarten.

Menzis denkt dat patiënten die meedoen met de thuistest op jaarbasis zo’n vier tot acht keer minder naar het ziekenhuis hoeven. “En dat is winst. De ritjes naar het ziekenhuis kosten de patiënt, die vaak moe en kortademig is, heel veel energie”, zegt Joris van Eijck van Menzis.

De universitaire ziekenhuizen in Leiden en Utrecht zoeken uit welk verschil een thuistest kan maken ten opzichte van de ouderwetse ziekenhuistest. Als alles volgens plan verloopt zullen de zorgkosten hiervoor binnen een aantal jaar drastisch verlagen, omdat ze een long- en conditietest dan nog maar één keer per jaar nodig is. Ziekenhuizen die ook willen deelnemen kunnen zich melden. Het geld dat Menzis bespaart met thuismonitoring, wordt deels teruggegeven aan deelnemende ziekenhuizen. 

Long Alliantie Nederland heeft als doel gesteld om het aantal ziekenhuisopnamedagen van COPD-patiënten met 25 procent te reduceren

Door: Redactie Nationale Zorggids