Normal_rss_entry-121229

De Nederlandse overheid wil voor het einde van dit jaar een geavanceerde vorm van locatieherkenning bij noodoproepen invoeren. De technologie, Advanced Mobile Location (AML), moet voor die tijd zijn aangesloten op het centrale systeem voor 112-oproepen, schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

AML geeft automatisch de plek door waarvandaan een persoon 112 belt. De techniek is al in verschillende Europese landen in gebruik. Er is nog wel een probleem met het systeem, want AML is tot nu toe alleen beschikbaar voor Android-toestellen.

Nederlandse hulpdiensten werken al langer met technologie die mobiele telefoons lokaliseert, maar die werkt minder snel. Meldkamers versturen bij dit systeem eerst een sms naar de beller. Pas als de beller deze sms bevestigt, deelt hij zijn locatie met de meldkamer.

Hoewel Grapperhaus meldt dat de invoering van AML "voortvarend" wordt opgepakt, klonk er vorige week kritiek van het Europese netwerk van alarmcentrales EENA. Die organisatie vindt dat Nederland achterloopt met de invoering van de techniek.

Naast de invoering van AML, test de Nederlandse overheid dit jaar ook een app. Die stuurt hulpverleners niet alleen de locatie, maar ook andere informatie over 112-bellers.

Door: ANP