Normal_logo_ema_europees_geneesmiddelenagentschap

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist per 30 maart 2019 van Londen naar Amsterdam. Totdat het permanente gebouw aan de Zuidas klaar is zal het EMA gehuisvest worden in het Spark-gebouw in Sloterdijk. Dat heeft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vandaag bekend gemaakt. Dit meldt Rijksoverheid.

Het gebouw staat pal naast station Amsterdam Sloterdijk en ligt daarmee op 10 minuten treintijd vanaf Schiphol. Minister Bruno Bruins, EMA Directeur Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam, Udo Kock gaven gisteren tijdens een persconferentie een toelichting op het project rondom de verhuizing.

Het Spark-gebouw beschikt ook over conferentiefaciliteiten. Dit betekent dat het EMA  op één locatie kan functioneren. Het definitieve gebouw hoeft daardoor niet meer in verschillende fases te worden opgeleverd, zoals eerst het plan was. De bouw kan ongestoord doorgaan. Oplevering staat gepland voor november 2019.
Nederland legt de nadruk op een goede persoonlijke begeleiding voor de EMA- medewerkers bij het vinden van woonruimte, scholen en ondersteuning en bij alle administratieve procedures die nodig zijn bij een verhuizing naar een ander land. Hiertoe is bij het EMA in Londen een speciale helpdesk geopend.

Naar verwachting start medio februari 2018 de persoonlijke begeleiding van EMA-medewerkers en hun huishoudens. Hiervoor is een openbare aanbesteding gestart die in februari tot een besluit zal leiden. De gemeente Amsterdam ontvangt hiervoor een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van 2.500.000. euro. Verwacht wordt dat al in de tweede helft van 2018 de eerste huishoudens naar Nederland zullen verhuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids