Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of ME helpt en is veilig. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Radboudumc. Uit het onderzoek onder 240 patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom, blijkt dat patiënten die de internettherapie volgen, minder klachten en beperkingen hebben. Dat meldt het AMC. 

Ongeveer veertig procent is na de behandeling hersteld van de ernstige vermoeidheid. De cognitieve gedragstherapie leidt niet tot een toename van klachten en heeft geen negatieve bijwerkingen in vergelijking met patiënten die de therapie niet krijgen. 

Er is veel discussie over de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. In Nederland hebben dertig- tot veertigduizend mensen deze aandoening. Zij zijn voortdurend moe en worden door hun klachten ernstig beperkt in hun dagelijkse leven. Volgens de Nederlandse richtlijn voor CVS/ME uit 2013, is cognitieve gedragstherapie de eerste keus behandeling. Sommige patiëntenverenigingen beweren echter dat gedragstherapie niet effectief is en onveilig. Een aantal mensen zou door de gedragstherapie meer in plaats van minder klachten krijgen.

Onderzoekers van het AMC en Radboudumc onderzochten de effectiviteit en veiligheid van deze vorm van behandeling. Ze ontwikkelden een internetversie van de gedragstherapie. Het voordeel daarvan is dat patiënten niet hoeven te reizen voor hun behandeling en dat de therapeut minder tijd kwijt is met het geven van de therapie.  De onderzoekers concluderen dat gedragstherapie via het internet veilig en effectief is. Zij denken dat nog meer CVS/ME-patiënten kunnen profiteren van behandeling door een intensievere vervolgtherapie aan te bieden aan patiënten die na de internet therapie onvoldoende verbeterd zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids