Normal_nabrikozenpitten

De abrikozenpitten van van Erica Kruiderijen en Jacob Hooy zijn al van de markt gehaald wegens een te hoge waarde waterstofcyanide, en nu worden ook de pitten van het merk Superfoodz teruggeroepen. Holland and Barret (de Tuinen), waar de abrikozenpitten worden verkocht, haalt ze terug. In een onderzocht monster is een zeer hoge waarde waterstofcyanide gevonden. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat meldt de NVWA. 

Consumenten die het artikel hebben gekocht worden dringend verzocht deze niet op te eten. Wie dat wil kan ze (eventueel geopend) terugbrengen naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt volledig vergoed. Wie vragen heeft over de situatie kan Holland and Barret telefonisch bereiken via 020 – 560 7900.

Het plantengifstof cyanogene glycosiden dat in abrikozenpitten zit, kan worden omgezet naar cyanide. Wie daar teveel van binnenkrijgt kan moeite krijgen met ademhalen en zelfs een hartstilstand krijgen. Dit geldt ook voor een teveel aan perzikkenpitten, pruimenpitten of avocadopitten. Abrikozenpitten zouden helpen tegen kanker, zo zeggen verschillende bronnen. Op de zakjes van de pitten staat dat consumenten maximaal vijf pitten per dag mogen eten, maar dit wordt veelal niet gelezen.

In een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) staat een maximaal aanbevolen hoeveelheid van 370 gram pitten. Dit staat gelijk aan een halve grote pit, of drie kleinere pitten.  

Door: Redactie Nationale Zorggids