Normal_diabetes

Ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en elke week komen hier ruim duizend mensen bij. Uit de diabetes-test van het Diabetes Fonds, die de afgelopen twee weken door 70.420 Nederlanders is ingevuld, blijkt dat 52 procent van deze groep volwassenen een verhoogd risico heeft op het krijgen van diabetes type 2. Dat meldt het Diabetes Fonds. 

Hoe ouder je bent, hoe groter het risico. Van de 65-plussers die de test invulden bleek maar liefst 78 procent een verhoogd risico te hebben. “Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2. Dit kan voor ernstige complicaties zorgen, zoals blindheid, hart- en vaatziekten en nierfalen. Daarom vinden wij het belangrijk om mensen met de diabetes-test bewust te maken van hun risico op diabetes type 2”, zegt Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds. Diabetes type 2 wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Om de gezonde keuze makkelijker te maken, maakt het Diabetes Fonds zich onder andere hard voor minder suiker in producten, een gezonder productaanbod en meer ruimte in de schappen voor suikerarm en suikervrij. Dit om de explosieve groei van diabetes type 2 een halt toe te roepen. “Door gezond te leven kun je je risico aanzienlijk verlagen, maar dit is moeilijk. Daarom is het belangrijk dat de omgeving gezonder wordt, zodat mensen makkelijker kunnen kiezen voor gezonde producten”,  aldus Dessing.

De diabetes-test is voor iedereen beschikbaar op de website van het Diabetes Fonds: www.diabetesfonds.nl/test.

Door: Redactie Nationale Zorggids