Normal_rss_entry-123808

De rechtbank in Maastricht doet woensdag uitspraak in de slepende kwestie rondom chroom-6. Oud-werknemers van Defensie vinden dat het ministerie smartengeld moet betalen omdat ze jarenlang zijn blootgesteld aan de zeer kankerverwekkende stof.

Volgens advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd slachtoffers van blootstelling aan chroom-6 vertegenwoordigt, zijn 111 oud-werknemers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met chroom-6. Zij werkten in vijf zogeheten POMS-sites. Duizend anderen werden ernstig ziek. Op de opslag- en onderhoudsplaatsen werkten zo’n 2500 Defensiemedewerkers aan NAVO-materieel. Legervoertuigen werden daar onder meer gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Het ministerie van Defensie heeft al een coulanceregeling ingesteld voor (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met giftige stoffen. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis hiervan. Zij ontvingen bedragen tussen de 3000 en 15.000 euro, afhankelijk van hun situatie. Maar Bedaux wil ook smartengeld van minstens 9000 euro voor mensen die buiten die coulanceregeling vallen.

De uitspraak van de rechtbank is schriftelijk en wordt in de middag verwacht.

Door: ANP