Normal_dokter_vrouw

Vrouwen hebben liever geen mannelijke huisarts als ze er terecht moeten voor een lichamelijk onderzoek of seksuele kwestie. Bovendien vinden vrouwen dat vrouwelijke huisartsen beter luisteren en een beter inlevingsvermogen hebben dan mannelijke artsen die soms autoritair kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en magazine Libelle zevenduizend mensen, waarvan net iets meer dan de helft vrouw, zo melden RTL Nieuws en de Patiëntenfederatie. 

Veel vrouwen durven niet naar een mannelijke huisarts voor lichamelijke onderzoeken uit schaamte en onzekerheid. Kleren uittrekken waar een dokter van het mannelijke geslacht bij is, doet 20 procent van de ondervraagde vrouwen dan ook liever niet. Sommige vrouwen vinden het zo’n groot probleem, dat ze hun afspraak afzeggen. Ook mannen doen dat weleens, maar in mindere mate.

Veel patiënten weten dat ze de vrijheid hebben om zelf een arts (man of vrouw) te kiezen, maar toch weet 38 procent dat niet. 12 procent van de mannen en vrouwen die afwist van deze keuzevrijheid, wil in de nabije toekomst van huisarts wisselen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids