Normal_hart_stethoscoop

Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gesteund door de Hartstichting. De verkregen kennis kan de diagnose en preventie van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Dat meldt het UMCG.

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen, maar een te hoog cholesterol is ongezond. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL- en HDL-cholesterol, ook wel ‘slechte’ en ‘goede’ cholesterol genoemd. Verhoogd LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

De onderzoekers onderzochten het LDL-cholesterol van jonge gezonde vrouwen (gemiddeld 33 jaar oud) uit Groningen, Friesland en Drenthe. Deze vrouwen hebben bloed afgestaan aan de data- en biobank Lifelines, die onderzoek naar gezonder oud worden mogelijk maakt. De onderzoekers wilden achterhalen welke factoren de hoogte van LDL-cholesterol bij deze vrouwen bepalen. Uit 28.000 vrouwen selecteerden ze vrouwen die, voor hun leeftijd, een fors verlaagd of fors verhoogd LDL-cholesterol hadden. Vervolgens onderzochten ze het dna en bekeken ze de leefstijl van deze vrouwen. Bij ongeveer twintig procent van de vrouwen met een fors verhoogd LDL-cholesterol bleek de oorzaak erfelijk te zijn. Een aandoening die bekend is als familiaire hypercholesterolemie.

Familiaire hypercholesterolemie kan al op relatief jonge leeftijd een hartinfarct veroorzaken. Een fors verhoogd LDL-cholesterol in jonge gezonde vrouwen is daarom aanleiding voor nader onderzoek. “Deze vrouwen kunnen baat hebben bij een cholesterolverlagende behandeling met medicijnen om hart- en vaatziekten te voorkomen, met name omdat het LDL-cholesterolgehalte na de overgang nog verder zal stijgen. Daarnaast gaat het om een erfelijke eigenschap die hun kinderen, met een kans van vijftig procent, kunnen erven.”

Bij de vrouwen met een hoog LDL-cholesterol, maar zonder een erfelijke aanleg, ontdekten de onderzoekers dat er vaker sprake was van een ongezonde leefstijl. Voor deze vrouwen is het van groot belang dat zij hun kans op hart- en vaatziekten verlagen door hun leefgewoontes aan te pakken.

De wetenschappers hebben eenzelfde onderzoek inmiddels bij mannen gestart.

Door: Redactie Nationale Zorggids