Normal_arm__pols__hand

Uit recent onderzoek van het Reumafonds onder ruim 2.200 mensen blijkt dat er in gemeenten nog veel verbeterd moet worden voor mensen met reuma. Zo is het voor 40 procent van de mensen met reuma die zorg nodig heeft onduidelijk waar en hoe ze zorg bij de gemeente moeten aanvragen. Daarom roept het Reumafonds in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen mensen massaal op om e-mailberichten met reumavriendelijke aanbevelingen te sturen naar de lijsttrekkers in hun gemeenten. Dat meldt het Reumafonds. 

Drie jaar na de decentralisaties in het sociale domein vindt het Reumafonds het tijd om met een peiling de balans op te maken en te kijken hoe het gemeentebeleid uitpakt voor mensen met reuma. Uit de peiling, uitgevoerd door GfK, blijken vooral verbeterpunten op het gebied van informatievoorziening, bewegen, toegankelijke en drempelvrije openbare ruimten en het kennisniveau over reuma van Wmo-consulenten en andere hulpverleners bij gemeenten.

“Met meer dan 2 miljoen mensen met reuma in Nederland kan het niet zo zijn dat goede reumazorg geen aandachtspunt is bij gemeenten. In 2022 moeten alle gemeenten onze reumavriendelijke aanbevelingen verankerd hebben in hun beleid”, aldus Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen bij het Reumafonds.

In een paar simpele stappen kunnen mensen met reuma online een persoonlijk bericht met reumavriendelijke aanbevelingen versturen aan lijsttrekkers in hun gemeente. Dit kan via de speciale actiepagina www.reumafonds.nl/reumavriendelijk

Door: Redactie Nationale Zorggids