Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam wordt geëxperimenteerd met een nieuwe behandeling voor patiënten met endeldarmkanker. Nu moet nog 90 tot 95 procent van hen een ingrijpende operatie ondergaan, maar dat aantal kan met de helft verminderd worden met de nieuwe behandeling. Dit meldt Telegraaf.

De behandeling waar mee geëxperimenteerd wordt, bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Hierdoor is het tumorweefsel soms al helemaal verdwenen en is het niet noodzakelijk om alsnog de operatie uit te voeren. Dit is voor patiënten goed nieuws, want de ingreep kent risico’s. Zo houdt een groot deel blijvende incontinentie of een stoma over aan de operatie.

De afwachtende procedure is voor mensen met beginnende endeldarmkanker. Wanneer de nieuwe behandelmethode wordt gebruikt, wordt de patiënt daarna ook goed in de gaten gehouden. Het zou er volgens professor Geerard Beets van het AVL voor kunnen zorgen dat slechts de helft van patiënten met endeldarmkanker nog een operatie hoeft te ondergaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids