Normal_stethoscoop_laptop

Medisch specialisten willen in de toekomst een databank inrichten met daarin de medische gegevens van mensen met dikkedarmkanker. Deze vorm van kanker is niet ongewoon en alleen in Nederland sl krijgen dagelijks veertig mensen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Door een database in te richten, hopen artsen de behandeling aan deze patiënten te kunnen verbeteren. Dat melden RTL Nieuws en Samen tegen Kanker.

Hoewel darmkanker een veelvoorkomende vorm van kanker is, weten artsen vaak nog niet wat de meest zinvolle behandeling is. Zo weten ze dat twee op de tien patiënten na een operatie baat heeft bij chemotherapie, maar over welke twee patiënten dat gaat blijven artsen in het ongewisse. “Waardeloos. Ik kan een behandeling voorstellen, maar ik weet niet of die behandeling gaat leiden naar het gewenste effect”, zegt hoogleraar dikkedarmkanker Miriam Koopman. Zij is de enige hoogleraar binnen dit vakgebied.

Omdat artsen slechts een behandeling kunnen voorstellen zonder garantie voor het resultaat, weten patiënten niet wat ze moeten doen. Koopman snapt dat dat ook voor zieken heel frustrerend kan zijn en is daarom voor een databank die alle gegevens van darmkankerpatiënten verzamelt. Maar daarvoor moeten eerst allerlei gegevens bij elkaar geraapt worden en dat neemt tijd in beslag. Koopman en andere medisch specialisten roepen patiënten op om toestemming te geven voor het delen van hun medisch gegevens. Zij zullen er waarschijnlijk niets aan hebben, maar anderen die in de toekomst te maken krijgen met dikkedarmkanker wel. 

Op het platform Samen tegen Darmkanker (www.samentegendarmkanker.nl) komen onderzoekers, medisch specialisten en patiënten samen. Zij vinden er uitgebreide informatie over darmkanker. Ook kunnen patiënten er aangeven dat zij bereid zijn hun gegevens te delen.

Door: Redactie Nationale Zorggids