Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Patiënten met diabetes lopen niet alleen het risico op een te hoog, maar ook op een te laag suikergehalte. Voor onderzoek naar dit laatste fenomeen – een hypoglykemie – heeft een Europees consortium onder leiding van het Radboudumc een Europese subsidie ontvangen van 26 miljoen euro. Samen met andere kennisinstellingen, het bedrijfsleven en patiëntenorganisaties wordt de ‘hypo’ minutieus onderzocht om de gezondheidsrisico’s en ziektelast verder terug te dringen. Dit meldt Radboudumc.

Hypoglykemie (hypo) is een serieuze bijwerking van diabetes die kan leiden tot verwardheid, cognitieve stoornissen, verlies van bewustzijn en andere klachten. Een ‘hypo’ wordt daarom gevreesd door zowel patiënten als hun gezinsleden. Hypoglykemiën leiden niet alleen tot een verminderde kwaliteit van leven, ze gaan ook nog gepaard met een grotere kans op hart- en vaatproblemen. Een hypo ontstaat wanneer te weinig glucose in het bloed zit.

Het Hypo-RESOLVE consortium, onder leiding van de internisten Bastiaan de Galan en Cees Tack, heeft onlangs 26 miljoen euro van de Europese Commissie ontvangen voor onderzoek. Het onderzoeksproject Hypo-RESOLVE is toegekend in het kader van het Horizon 2020-IMI programma van de EU. Het consortium wil met deze brede aanpak uiteindelijk een beter leven realiseren voor de patiënten met diabetes die behandeld worden met insuline.

Bastiaan de Galan: “We willen antwoorden formuleren op vragen die bijna honderd jaar na de ontdekking van insuline nog steeds open staan. Dat doen we onder andere door een mega-database in te richten, waarin we 100 tot 150 insuline-trials bij elkaar brengen die concreet aangegeven hoe vaak een hypoglykemie ontstaat. Dat helpt ons een hypoglykemie beter te definiëren en voorspellende factoren in verschillende populaties te identificeren.”

Cees Tack: “Daarnaast willen we met fundamenteel en toegepast onderzoek de onderliggende mechanismen van een hypoglykemie verder onderzoeken en verduidelijken. Die kennis stelt ons in staat nieuwe behandelingen voor patiënten te ontwikkelen die zelf niet goed een hypoglykemie voelen aankomen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids