Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft apotheek Jacofarma B.V. in Barendrecht een aanwijzing opgelegd. In de apotheek was een groot aantal zaken met betrekking tot de getoetste norm niet in orde. Dit meldt de inspectie. 

Jacofarma verpakt onder andere geneesmiddelen in medicatierollen: per patiënt en per toedieningstijdstip in rollen plastic folie. Waar Jacofarma deze werkzaamheden verricht, is zij een zogenoemde GDS-apotheek. Voor GDS-apotheken zijn beroepsnormen vastgesteld. De inspectie heeft de apotheek getoetst op die normen. Jacofarma voldoet er niet aan. Daardoor bestaat onder meer het risico dat medicijnen verkeerd worden verpakt.

Zolang Jacofarma niet aan de vereiste normen voldoet, mag de apotheek geen GDS-activiteiten verrichten. De apotheek heeft de inspectie laten weten dat de GDS-verpakactiviteiten aan een andere apotheek zijn overgedragen. Als Jacofarma niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. De andere activiteiten van apotheek Jacofarma vallen niet onder de aanwijzing.

Door: Redactie Nationale Zorggids