Normal_koffie

Zowel het Voedingscentrum als KWF Kankerbestrijding stellen dat koffiedrinkers niet hoeven te vrezen voor het stofje acrylamide dat ontstaat bij het branden van koffiebonen. Hoewel de stof als kankerverwekkend bekend staat bij dieren, is dit niet één op één te vertalen naar gevaar voor mensen. De stof komt in veel ander voedsel voor als het gebakken wordt, zoals patat, chips en koekjes. Dit meldt RTL Nieuws.

Onlangs oordeelde een rechter in de Amerikaanse staat Californië dat koffieverkopers een waarschuwing moeten plaatsen op verpakkingen van koffie. Verkopers zoals Starbucks zouden er niet voldoende in geslaagd zijn om aan te tonen dat acrylamide niet schadelijk is voor mensen. Het Voedingscentrum schuift dit oordeel van tafel. “Wij zeggen in ieder geval dat een paar kopen koffie per dag prima kan.” Bovendien heeft de Gezondheidsraad twee jaar geleden nog geconcludeerd dat koffie ook positieve effecten kan hebben. Zo zou het de kans op diabetes type 2 en dementie kunnen verlagen.

Koffie in Nederland voldoet aan de Europese richtlijnen voor acrylamide. Koffiemonsters die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar testte, bleken allemaal niet boven de maximaal toegestane hoeveelheid te komen. Echter wordt door het KWF wel gewaarschuwd om zowel koffie als thee met mate te drinken. Eerder dit jaar bleek dat het drinken van hete dranken de kans op slokdarmkanker kan vergroten. Dit ligt alleen aan de temperatuur van de drank, niet aan het stofje acrylamide.

Door: Redactie Nationale Zorggids