Logo_week_van_de_overgang

In de Week van de Overgang 2018 van 9 tot 15 april maakt StudioVrouw de integrale problematiek van werk, emancipatie en zorg in de levensfase van vrouwen van 45 tot 60 inzichtelijk en bespreekbaar. De mogelijke symptomen en impact van deze levensfase zijn veelal onbekend. Misschien zelfs wel een taboe, als je kijkt naar wat we weten en bespreken over andere levensfasen die te maken hebben met hormonen, zoals puberteit, zwangerschap en seks. Dat meldt de Week van de Overgang.

Op dit moment zijn er in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Zij hebben een ander leven dan de generatie voor hen. Driekwart van de vrouwen van 45 tot 60 van nu heeft een betaalde baan. Deze generatie heeft bovendien gemiddeld 5 jaar later kinderen gekregen die, als hun moeder in de overgang komt, volop aan het puberen zijn. Die combinatie levert stress op. En stress en een veranderende hormoonhuishouding blijken slecht samen te gaan. Dan blijkt erover praten juist heel verstandig om de regie te nemen in plaats van het te laten gebeuren.

Gemiddeld heeft een vrouw haar laatste menstruatie als ze 51,4 jaar is. Dat moment heet de menopauze. De jaren in de aanloop daar naar toe én nog een aantal jaren daarna heet de overgang. Vier op de vijf vrouwen ervaart in die jaren symptomen van de overgang. Welke symptomen en in welke mate is voor elke vrouw anders. Van de welbekende opvliegers heeft 76 procent van de vrouwen last. Minder bekende symptomen zijn angst- en paniekaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergeetachtigheid en onzekerheid.

Om gezond, vitaal en gelukkig te leven en te werken tijdens en na de overgang is het voor vrouwen heel erg belangrijk om rond hun 45e regie op deze levensfase te nemen. Uit een recente uitzending van NOS Nieuwsuur bleek dat een derde van het verzuim in deze leeftijdscategorie kan samenhangen met overgangssymptomen. Het werk is de eerste plek waar uitval dreigt als er geen passende, op overgangsklachten gerichte actie ondernomen wordt. Op tijd en goed geïnformeerd zijn is essentieel voor alle betrokkenen: huisartsen, bedrijfsartsen, HR-professionals, leidinggevenden, verzekeraars en vrouwen zelf. Op 9 april is er een landelijke meet-up #metime rondom werk en overgang. 

Door: Redactie Nationale Zorggids