Normal_normal_mammogram

Bij vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt beduidend minder vaak gevorderde borstkanker bij diagnose gevonden, in vergelijking met vrouwen die niet of onregelmatig deelnemen aan dit landelijke bevolkingsonderzoek. Dat blijkt uit een grote studie van Linda de Munck (Integraal Kankercentrum Nederland; IKNL), zo meldt het Integraal Kankercentrum. 

De afgelopen jaren zijn diverse studies verschenen, waarin kanttekeningen zijn geplaatst bij het nut van deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Daar staan andere studies tegenover die aantonen dat screening op borstkanker een waardevolle bijdrage kan leveren aan het vroegtijdig opsporen van borstkanker, waardoor de kans op het vinden van een gevorderde tumor afneemt.
In deze studie onderzochten Linda de Munck en collega’s de verwachting dat deelname aan het bevolkingsonderzoek bijdraagt aan eerdere ontdekking van gevorderde borstkanker bij vrouwen aan de hand van uitslagen van dit bevolkingsonderzoek in combinatie met gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie, een databank waarin informatie over alle patiënten met kanker in Nederland is opgeslagen.

Meer gevorderde borstkanker

Van de 72.612 vrouwen die tussen 2006 en 2011 in Nederland de diagnose ‘borstkanker’ kregen, bleken 44.246 vrouwen (61 procent) te hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de 24 maanden voordat de diagnose borstkanker werd gesteld. Bij vrouwen die níet deelnamen aan het bevolkingsonderzoek in de voorgaande periode van 24 maanden, bleek de kans op gevorderde borstkanker bijna drie keer zo groot (94 gevallen per 100.000 vrouwen) dan bij vrouwen die wél deelnamen aan het bevolkingsonderzoek (38 per 100.000 vrouwen).

Ook uit de vergelijking van de grootte van de gevonden tumor kwam naar voren dat bij vrouwen die níet deelnamen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker het aantal gevallen van gevorderde kanker (een tumorgrootte 15 mm of meer) aanzienlijk hoger was (210 gevallen per 100.000 vrouwen) dan bij vrouwen die wél deelnamen aan het bevolkingsonderzoek (169 per 100.000 vrouwen).

Deelname bevolkingsonderzoek zinvol

De onderzoekers concluderen dat deze studie aantoont dat de kans op het vinden van gevorderde borstkanker beduidend lager is bij vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek vergeleken met vrouwen die niet of onregelmatig deelnemen aan dit bevolkingsonderzoek. Deze resultaten bevestigen daarmee de verwachting dat deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zinvol kan zijn en een gunstig effect heeft op het vinden van lagere stadia van borstkanker wat kan leiden tot een daling van de sterfte ten gevolge van borstkanker.

Aan deze studie werkten mee onderzoekers en artsen van Integraal Kankercentrum Nederland, Universitair Medisch Centrum Groningen, Erasmus MC, het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek (LRCB) Nijmegen, Amsterdam Medisch Centrum, Universiteit Twente en Radboudumc. 

Door: Redactie Nationale Zorggids