Normal_normal_teek_teken_lyme

Teken kunnen, naast de bekende lymebacterie, veel meer ziekteverwekkers overbrengen. Om vast te stellen hoe vaak deze ziekteverwekkers na een tekenbeet tot ziekte leiden, begint het AMC samen met het RIVM aan een landelijk onderzoek. Dat meldt RIVM. 

Met het landelijke Pandora-onderzoek willen wetenschappers meer inzicht krijgen in andere tekenbeetziekten dan Lymeziekte. Iedereen van 16 jaar of ouder die binnen vier weken na een tekenbeet koorts krijgt, kan zich vanaf vandaag aanmelden via www.tekenradar.nl of via de (huis)arts. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar lang gevolgd.

Ruim één miljoen mensen loopt jaarlijks in Nederland een tekenbeet op en 27.000 van hen krijgt lymeziekte. Behalve de lymebacterie zitten er vaak ook andere ziekteverwekkers in teken, zoals parasieten, bacteriën en virussen. Besmetting daarmee kan enkele dagen tot weken na de tekenbeet klachten veroorzaken, zoals koorts en andere griepachtige verschijnselen. Het is nog niet bekend hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze klachten leidt, hoe ernstig de klachten zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids