Normal_operatie1

Het is artsen voor het eerst gelukt om een gemotoriseerde hartklepprothese te plaatsen. Een paar oudere patiënten in het Academisch Medisch Centrum (AMC) met een ernstig vernauwde aortaklep kregen deze gemotoriseerde prothese geplaatst. Dit is een wereldwijde primeur. De behandeling vond niet plaats onder volledige narcose, wat betekent dat ze tijdens de operatie bij bewustzijn waren. Dat meldt de Telegraaf. 

Voor de patiënten was deze nieuwe prothese levensreddend, of in ieder geval levensverlengend. Onbehandeld zouden ze binnen twee jaar komen te overlijden. Een kwart heeft een gemiddelde levensverwachting van vijf jaar. Nu de patiënten versterkt zijn met een gemotoriseerde hartklep, gaat het weer goed. Een openhartoperatie, een gangbare operatie als het gaat om vernauwing van en rondom de aorta, was voor deze patienten geen optie.

De nieuwe prothese is niet alleen gemotoriseerd, maar zelf ontvouwend. Daardoor kregen de artsen het apparaat gemakkelijk op de juiste plek. “Een stabiele en nauwkeurige plaatsing is mogelijk dankzij het gemotoriseerde implantatiesysteem. De procedure is daarmee een stuk eenvoudiger voor de cardioloog en prettiger voor de patiënt”, legt interventiecardioloog Jan Baan uit.

Daarbij moet in veel gevallen bij verkalking van de aortaklep naar de leeftijd gekeken worden. Normaal gesproken zouden de patiënten die nu geopereerd zijn, afgewezen worden omdat een openhartoperatie te risicovol zou zijn. Met de nieuwe methode zijn tachtigers niet meer te oud om te behandelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids