Normal_maxima

Koningin Máxima verricht dinsdagmiddag 5 juni 2018 de officiële opening van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Dit doet zij samen met patiënten. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

Na de opening volgt een programma met toespraken en muziek en krijgt zij een rondleiding door het gebouw. In het centrum is alle zorg en onderzoek voor kinderen met kanker geconcentreerd. Het gebouw kent speciale voorzieningen voor kinderen en ouders, zoals ouder-kind kamers waar ouders en kinderen dag en nacht dicht bij elkaar kunnen zijn en tegelijkertijd beiden beschikken over een eigen ruimte met voorzieningen. Sinds 2014 verleent het Prinses Máxima Centrum zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker en sinds 2016 voert het centrum eigen onderzoek uit. 
 
Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Eén op de vier kinderen met kanker overlijdt. Om het sterftecijfer omlaag te krijgen namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Het Prinses Máxima Centrum heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Door de integratie van zorg en onderzoek maken meer kinderen met kanker kans op genezing met minder nadelige effecten op latere leeftijd.

Door: Redactie Nationale Zorggids