Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

Onlangs voerde een multidisciplinair team van specialisten van het Radboudumc en het Maastricht UMC+ met succes de eerste diepe hersenstimulatieoperatie (Deep Brain Stimulation of DBS) uit in het Radboudumc in Nijmegen. Beide ziekenhuizen zijn blij voor patiënten met Parkinson dat zij deze ingreep kunnen aanbieden. Hiermee leveren zij ook een bijdrage aan het terugdringen van wachtlijsten voor deze hersenoperaties. Dat meldt Radboudumc. 

Aankomend neurochirurg Saman Vinke, neuroloog dr. Rianne Esselink uit het Radboudumc en neurochirurg prof. dr. Yasin Temel van het Maastricht UMC+ leidden het team van specialisten dat de operatie succesvol heeft uitgevoerd.
 
Rianne Esselink: "Ik ben ontzettend trots dat deze eerste operatie zo goed is verlopen. Het is een prachtige teamprestatie met grote meerwaarde voor de patiënten. Het is een groot voordeel dat we parkinsonpatiënten deze hersenoperatie nu dicht bij huis aan kunnen bieden.  Bovendien ontstaat door de intensieve samenwerking met het Maastricht UMC+ een krachtige bundeling van kennis. Hierdoor verbeteren we de zorg voor onze patiënten in beide ziekenhuizen. Met Saman Vinke hebben we een talentvolle jonge aankomende neurochirurg in huis om deze operatie samen met Maastricht op hoog niveau uit te voeren.”
 
Bij een DBS-operatie wordt een dunne elektrode geplaatst in een specifieke hersenkern. Deze elektrode is verbonden met een batterij (pacemaker). Hierdoor kan gericht in de betreffende hersenkern stroom afgegeven worden, waardoor de parkinsonverschijnselen verbeteren. Om de elektrode zo precies mogelijk te kunnen plaatsen, is de patiënt een groot deel van de operatie wakker.
 
Het Maastricht UMC+ beschikt al langere tijd over deze bijzondere expertise. Samen met de specialistische kennis van het Radboudumc op het gebied van de ziekte van Parkinson wordt nu een nieuw kenniscentrum gevormd voor hoogwaardige patiëntenzorg op het gebied van parkinson en DBS voor de regio Zuidoost-Nederland.
 
Het Maastricht UMC+ is samen met het Radboudumc een van de zes neurochirurgische centra in Nederland die zijn aangewezen door het ministerie van volksgezondheid om deze DBS-operaties uit te voeren. Verwacht wordt dat met deze capaciteitsuitbreiding een belangrijke stap wordt gezet om de toegenomen wachttijden voor deze operatie terug te brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids