Normal_milkshake

Voedingsdeskundige Jaap Seidell noemt producten met extra proteïnen onzin en geldklopperij. Mensen hebben helemaal geen extra proteïne in dergelijke producten nodig, omdat er al genoeg in het dagelijkse eten zit. Dat meldt RTL Nieuws. 

In zijn nieuwe boek ‘Voeding en gezondheid’ gaat Seidell uitgebreid in op de trend van het toevoegen van extra proteïnen (eiwitten) aan voedingsproducten, zoals speciale eiwitshakes en lijnzaad met extra eiwitten toegevoegd.

Hij waarschuwt de consument voor deze dure producten. “Met ons gewone eten krijgen we namelijk al meer dan voldoende proteïnen binnen. Eigenlijk al te veel van wat nodig is, dus trap er niet in.” Door vlees, vis en eieren te eten krijgt de vleesetende mens al genoeg eiwitten binnen. Ook in bijvoorbeeld tarwe en bruine bonen zitten veel proteïnen.

Voedselwaakhond foodwatch is het met Seidell eens en noemt de verkooptrucs van fabrikanten die deze producten verkopen onzin. Wie heeft wel wat aan de extra proteïnen? Professionele sporters en bodybuilders bijvoorbeeld. Vooralsnog geldt ook bij hen: let goed op wat je binnenkrijgt en wanneer. Gelukkig is het niet heel erg als je iets te veel proteïnen eet. Meestal worden ze verband of opgeslagen als vet. Een verhoogd risico op kanker ontstaat bij het eten van 150 gram proteïnen per dag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids