Normal_geld_medicijnen

Een belangrijke nieuwe publicatie vandaag in 'Nature Reviews'  stelt dat een wereldwijde revolutie in de prijsberekening van nieuwe medicijnen tegen kanker bittere noodzaak is om de snelle groei in het aantal gevallen van deze ziekte het hoofd te bieden. Het wetenschappelijke artikel, getiteld ‘Sustainability and affordability of cancer drugs: a novel pricing model’, geschreven door prof. dr. Carin Uyl-de Groot en prof. dr. Bob Lӧwenberg, beiden werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, lanceert een algoritme dat de prijs van innovatieve geneesmiddelen op een zo transparant mogelijke manier vaststelt. Dat meldt de Erasmus Universiteit. 

Het algoritme neemt de werkelijke kosten van R&D, productie, verkoop, marketing en een redelijke winstmarge gebaseerd op de klinische meerwaarde van het geneesmiddel mee om tot een billijke prijs voor elk nieuw anti-kanker medicijn te komen.

Zo komt dit algoritme bijvoorbeeld tot een aanbevolen prijs van 2.587 euro per behandeling met het middel enzalutamide tegen prostaatkanker, terwijl de huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk bijna 12 keer hoger ligt, en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger. Voor het middel Ruxolitnib tegen de minder voorkomende ziekte myelofibrose vindt het algoritme 14.424 euro per behandeling een redelijk bedrag. Dit middel kost op dit moment echter 49.965 euro in het Verenigd Koninkrijk en zelfs 75.249 euro per behandeling in de Verenigde Staten.

Beschuldigende vinger

Hoogleraar Carin Uyl-de Groot: “Wanneer je deze cijfers ziet is het heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren. En veel overheden, ondanks inspanningen van sommigen om deze status quo te doorbreken, krijgen er geen grip op. Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet.

“Door het algoritme te gebruiken weten we nu wat een juiste prijs voor deze medicijnen is. De ontbrekende schakel is echter de wetgeving. Europese overheden zouden door middel van nieuwe EU wetgeving in staat moeten worden gesteld om dit model toe te kunnen toepassen, want met de huidige wetgeving kan dat nog niet. Hetzelfde geldt overigens voor de Verenigde Staten, ook daar moet wetgeving eerst worden aangepast. En daarom ben ik van plan om een online petitie te starten om druk uit te oefenen op diegenen die hierin het verschil kunnen maken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids