Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Veel zorginstellingen hebben al een duidelijke visie op e-health, maar vinden het nog moeilijk om die zorgvuldig in de praktijk te brengen. Dat is de eerste indruk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van tien e-health-inspectiebezoeken, zo meldt IGJ. 

Bij de meeste instellingen is er aandacht voor e-health op bestuurlijk niveau. Ook doen ze veel om patiënten actief bij nieuwe e-health-ontwikkelingen te betrekken. Maar de inrichting van de besluitvorming is niet altijd helder. Er zijn duidelijkere afspraken nodig. En er moet meer aandacht besteed worden aan het in kaart brengen van de mogelijke risico’s van e-health voor de patiënt.

Tussen september en december 2017 bezocht de inspectie tien ziekenhuizen en instellingen voor ggz en gehandicaptenzorg. Voor de instellingen was het nieuw dat de inspectie kijkt naar het gebruik van e-health. Bij de tien bezoeken gebruikte de inspectie een voorlopig toetsingskader.

De inspectie is blij met de aandacht die de bezochte instellingen geven aan e-health. Wel moet er meer aandacht komen voor met name de beveiliging van de informatie. Slechts twee instellingen konden aantonen dat zij voldeden aan belangrijke normen voor informatiebeveiliging.

Door: Redactie Nationale Zorggids