Logo_nvwa_logo

QiZiNi heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor het product Panini Chicken BBQ dat wordt verkocht bij Jumbo, Dirk van der Broek en Dekamarkt. Het betreft de QiZiNi Panini Chicken BBQ met de uiterste houdbaarheidsdatum 25 mei 2018. Tijdens kwaliteitscontroles van QiZiNi is de bacterie Listeria monocytogenes in dit product aangetroffen. Deze bacterie kan tot gezondheidsklachten leiden, met name bij zwangere vrouwen en ouderen. Dit meldt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

QiZiNi roept klanten die het product gekocht op om dit niet te consumeren en het broodje weg te gooien. De lege verpakking kan vervolgens naar het bedrijf worden gestuurd. Het aankoopbedrag en verzendkosten worden teruggestort door QiZiNi. Het bedrijf neemt maatregelen om besmetting met de bacterie in de toekomst te voorkomen.

Listeria monocytogenes is een bacterie die ernstige gezondheidsrisico’s draagt. Vooral voor zwangere vrouwen is besmetting met Listeria gevaarlijk. Het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte, aldus het Voedingscentrum. Ook mensen met een verzwakt afweersysteem en ouderen doen er verstandig aan om risicoproducten te vermijden. Besmetting kan onder andere leiden tot bloedvergiftiging, maagdarminfecties en hersenvliesontsteking. Listeria monocytogenes kan onder andere voorkomen in rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten.

Door: Redactie Nationale Zorggids