Normal_aed_hartstilstand_reanimatie

Radio 10-dj Rob van Someren pleit voor een jaarlijkse nationale Reanimatiedag. Als het aan de Somertijd-presentator ligt, gaan Nederlanders voortaan iedere eerste zaterdag van juni hun kennis bijspijkeren op het gebied van reanimeren.

Zaterdag is de eerste editie van de Somertijd Reanimatiedag. De middagshow van Radio 10 komt met een extra weekendshow vanaf 12.00 uur live vanuit club Panama in Amsterdam, terwijl het Rode Kruis samen met de radiozender op 31 locaties in het hele land workshops organiseert.

Rob van Someren bedacht de actie na een van zijn diensten bij de politie, waar hij parttime werkt. Hij heeft één tot twee ochtenddiensten per week voordat hij achter de microfoon van Radio 10 kruipt. “Regelmatig komt het voor dat ik na een reanimatie tegen een collega zeg ‘Had de partner maar geweten wat die moest doen in de eerste minuten na een hartstilstand.’ Toen bedachten we de Somertijd Reanimatiedag, we hebben het gelanceerd op de radio en daarop reageerde het Rode Kruis.”

Van Someren: "Tijdens de workshops leren deelnemers in een uur de eerste stappen die ze moeten ondernemen als iemand neervalt, tot en met het plaatsen van een AED en het toedienen van een schok. Ze worden geen gecertificeerd hulpverlener. Maar we helpen misverstanden uit de wereld. Veel mensen denken dat een hartmassage en beademing voldoende is, maar bij reanimatie is echt een AED noodzakelijk om de pompfunctie van het hart weer te herstellen. Er is veel onwetendheid."

Doel van Rob Someren is om met zijn actie de overlevingspercentages te verhogen. "Als men erin slaagt binnen twee of drie minuten een AED te plaatsen, dan is de kans op een geslaagde reanimatie 80 procent. De eerste stappen zijn dus ongelooflijk belangrijk.”

Door: ANP