Normal_umcg__groningen

Sneller, scherper, nauwkeuriger: met de ingebruikname van de nieuwste dynamische PET/CT-scanner krijgen patiënten van het UMCG de beschikking over de meest moderne beeldvormende techniek. De scanner heeft niet alleen een veel hogere resolutie, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt ook de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag enorm toe. Dat meldt UMCG. 

Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. Het UMCG is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat deze nieuwste generatie PET/CT van Siemens Healthineers in gebruikt neemt. 
 
De verbeterde resolutie en de hogere gevoeligheid biedt nucleair geneeskundigen twee waardevolle opties: ze kunnen ervoor kiezen om een ‘snelscan’ te maken, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen, of waarmee je iets in beeld kunt brengen dat beweegt. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om de patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toe te dienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan. Zo probeert het ziekenhuis voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.
 
Nucleair geneeskundigen kunnen daarnaast realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. Dat biedt zeer nuttige, nieuwe informatie, omdat de mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen veel zegt over het type weefsel. Tot op heden zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand, en ging er tijdens dat wachten relevantie informatie verloren. Met deze PET/CT is dat niet meer aan de orde.

De scanner is ook zeer geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Voor protonentherapie, een zeer nauwkeurige vorm van kankerbestraling op een klein gebied, moet de tumor heel precies in kaart worden gebracht. Bij kleine, maar zeer agressieve tumoren biedt deze nieuwe scanner meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de (protonen)bestraling. Ook om te kijken of kostbare immunotherapie kans van slagen heeft bij een bepaalde patiënt, kan deze PET/CT worden ingezet. Het Comprehensive Cancer Center van het UMCG biedt als enige centrum in Nederland protonentherapie aan, en ook is het CCC hét referentiecentrum voor hoogcomplexe oncologische zorg.

 Daarnaast wordt de nieuwe PET/CT vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids