Normal_piloot_aerotoxisch_syndroom

Piloten en stewardessen die last denken te hebben van het aerotoxisch syndroom, worden serieuzer genomen. De Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) komt binnenkort naar buiten met nieuwe protocollen om zieke medewerkers beter te laten onderzoeken en behandelen. Al jaren wordt gespeculeerd over het syndroom, dat tot op heden niet aangetoond is. Dit meldt Telegraaf.

Vliegtuigmedewerkers lijken nu voor het eerst serieus genomen te worden om hun klachten. Het syndroom zou mogelijk kunnen ontstaan omdat de lucht via de motoren in het vliegtuig worden gepompt. De dampen uit de motor zouden echter giftig zijn voor mensen. Reizigers hebben daar geen last van omdat zij relatief kort de lucht inademen. Piloten en stewardessen werken constant in een omgeving die mogelijk schadelijk is.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) reageert positief op de berichten dat klachten nu beter worden geregistreerd. “Een teken dat het zogeheten aerotoxisch syndroom serieus wordt genomen”, aldus expert Joost van Doesburg van VNV. Hij vindt dat de overheid alles moet doen om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van gezondheidsrisico’s door de ingeademde lucht. “Als er een verband is met giftige zenuwgassen, moet er direct actie op volgen”, stelt ook Annette Groeneveld, voorzitter van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). “Dat moet eerst wel 100 procent zeker worden aangetoond.”

Onderzoek van veiligheidswaakhond EASA

De Europese veiligheidswaakhond EASA voor de luchtvaart doet op dit moment ook onderzoek naar het aerotoxisch syndroom. Critici stellen echter dat de resultaten daarvan nog te lang op zich zullen laten wachten. In de tussentijd kunnen nog meer medewerkers klachten krijgen. Vorig najaar deed onderzoeksprogramma Zembla al onderzoek naar de ziekte. Toen bleek dat een oud-medewerker van KLM een zwijgcontract moest tekenen zodat hij niet over het onderwerp mocht praten. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, verminderd gevoel in de armen en benen en geheugenproblemen werden tot op heden weggewuifd door werkgevers, maar daar lijkt nu een einde aan te komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids