Normal_steekmug_mug_insect

Ruim acht op de tien Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na aanraking met de eikenprocessierups of met berenklauw. Ze denken daarentegen wel te weten wat ze moeten doen bij een beet van een teek of een insect, maar geven volgens het Rode Kruis vervolgens het verkeerde antwoord. Het Rode Kruis onderzocht de kennis van zomerse kwaaltjes onder Nederlanders, zo meldt de organisatie. 

In de zomer met het mooie weer krijgen veel mensen te maken met zomerse kwaaltjes. Zij worden bijvoorbeeld gestoken door een insect of komen in aanraking met de eikenprocessierups of berenklauw. De eikenprocessierups zorgt dit jaar al vroeg voor veel overlast door het warme weer. Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie.

88 procent van de ondervraagden heeft geen idee wat ze dan moeten doen. Het Rode Kruis adviseert om eventuele brandharen te verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid te spoelen met veel (lauw) water. Na aanraking met berenklauw moet de huid gewassen worden met lauw water en zeep. De plek moet daarna uit de zon gehouden worden. Dit wist 8 procent van de ondervraagden.

In het onderzoek gaf 6 procent het juiste antwoord op de vraag wat er moet gebeuren bij een insectenbeet (namelijk de angel eventueel wegschrapen met de vingernagel of met de botte kant van een mes en de plek koelen met een nat kompres of coldpack). Het snel verwijderen van een teek verkleint de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Als je hiervoor een puntig pincet gebruikt of een speciaal tekenkaartje, dan moet je de teek met een rechte beweging uit de huid halen, zegt het Rode Kruis. Dat wist 21 procent van de ondervraagden. Het Rode Kruis adviseert om de gratis EHBO-app te downloaden om zomerse ongemakken aan te pakken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids