Normal_natuur_bomen_buiten_bos

Chemours stelt dat er geen giftige stoffen via hun afvalverwerking in de natuur zijn terecht gekomen. Hiermee spreekt het chemiebedrijf de bevindingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tegen, die stelt dat er sprake is van giftige stoffen in zowel de grond, het water en de lucht rondom de fabriek in Dordrecht. De stoffen komen vrij bij de productie van GenX, wat gebruikt wordt om anti-aanbaklagen te maken voor pannen. Dit meldt NU.nl.

Het bedrijft stelt dat het niet waar is dat de stoffen via hun afval in de omgeving terecht zijn gekomen. Zo zou het 95 procent van afval met giftige stoffen herbruiken of vernietigen. “Daardoor heeft het geen invloed op het milieu”, staat in een verklaring te lezen. Ook zouden er al extra maatregelen zijn genomen om de verspreiding van afvalstoffen tegen te gaan.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de ILT opdracht gegeven om inspecties uit te voeren naar de afvalverwerking van Chemours. Uit dat inspectierapport kan niet worden vastgesteld waar precies en in welke hoeveelheid de giftige FRD-stoffen terecht zijn gekomen. Wel blijkt dat de stoffen in de natuur in de omgeving rondom de fabriek is aangetroffen en dat dit daar niet thuis hoort. Chemours zegt volledig meegewerkt te hebben aan het onderzoek van de inspectie en dat er samengewerkt zal worden om te kijken naar mogelijke stappen in de toekomst.

Door: Redactie Nationale Zorggids