Normal_ambulance

In april 2018 zijn er in Nederland in totaal 89 spoedeisende hulpposten (SEH) geïnventariseerd. Hiervan zijn er 86 24/7 geopend, drie zijn alleen overdag en eventueel ook ‘s avonds open. Ten opzichte van april 2017 (peilmoment vorige analyse) zijn er vijf SEH’s minder. 99,8 procent van de inwoners van Nederland kan binnen 45 minuten per ambulance naar een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis worden gebracht. Dat is gelijk aan vorig jaar. Dat blijkt uit een bereikbaarheidsanalyse van spoedeisende hulp van het RIVM. 

Ruim 33.000 mensen zijn langer dan drie kwartier onderweg om bij een SEH-post te komen. Deze mensen wonen bijna allemaal op de Nederlandse Waddeneilanden. Het aantal ziekenhuizen met een SEH staat in april dit jaar op 89, dat zijn er vijf minder dan in 2017. 

Op tachtig ziekenhuislocaties in Nederland wordt 24/7 acute verloskunde aangeboden. Dat is 1 minder dan in 2017. Uit het bereikbaarheidsmodel volgt dat ook wat acute verloskundige zorg betreft  99,8 procent van de Nederlandse inwoners binnen 45 minuten per ambulance naar het ziekenhuis kan worden gebracht. Ook hier geldt dat vrijwel alle  inwoners die een langere reistijd hebben op de Nederlandse Waddeneilanden wonen. 

De norm van 45 minuten wordt gehanteerd om ervoor te zorgen dat de spreiding van de acute ziekenhuiszorg in Nederland te garanderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids