Normal_geld_stethoscoop_pillen

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg investeert 70 miljoen euro in uitkomstgerichte zorg (2018-2022). Uitgangspunt is dat een goede behandeling moet passen bij de persoonlijke situatie van de patiënt. En dat kan voor iedereen anders zijn. Arts en patiënt moeten samen kunnen beslissen wat voor die persoon de beste behandeling is en waar de kwaliteit het beste is. Om die ontwikkeling te stimuleren worden de komende jaren stappen gezet. Dat meldt Rijksoverheid. 

De ontwikkeling vindt plaats langs vier lijnen: het verzamelen van wetenschappelijke kennis over de kwaliteit van leven van de patiënt ná de behandeling, samen beslissen, flexibiliteit binnen de zorg en binnen contracten met zorgverzekeraars. En toegang tot informatie voor de patiënt en zorgverlener zodat maatwerk mogelijk is. 

Minister Bruno Bruins: “De keuze voor een behandeling kan verschillen omdat ze verschillende uitkomsten hebben die van invloed zijn op de kwaliteit van leven zoals de patiënt die ervaart (angst, pijn, functioneren). Het helpt om dit nog meer inzichtelijk te maken. Bij patiënten met prostaatkanker bijvoorbeeld wordt kwaliteit nu onder meer afgemeten aan overleving terwijl uitkomsten die ook relevant zijn voor de arts en de patiënt, zoals incontinentie of erectiestoornissen, tot nu toe buiten beeld bleven.”

“Van belang is samen te kijken naar alle mogelijkheden, de voor- en nadelen te bespreken en mét de patiënt de juiste keuze te maken die aansluit bij de behoefte van die persoon. Dat klinkt heel logisch maar we staan nog aan het begin van deze ontwikkeling. Daar gaan we komende jaren werk van maken samen met artsen en patiënten."

Door: Redactie Nationale Zorggids