Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Mogelijk kan een ‘kreupel’ gemaakt poliovirus uitkomst bieden bij de behandeling van agressieve hersentumoren. Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om de levensverwachting van een aantal patiënten met vele jaren te verlengen door gebruik de maken van een virus. Vaak leven mensen met een glioblastoom nog ongeveer zes maanden. Dit meldt Volkskrant.

Al lange tijd gingen er verhalen rond over de mogelijke behandeling van tumoren door de inzet van een virus. Amerikaanse onderzoekers hebben hiervoor het schadelijke component uit het poliovirus gehaald en dit vervolgens via gaatjes in de schedel ingespoten in de buurt van de glioblastoom. De tumor vermenigvuldigt zich vervolgens zo snel, dat deze als het ware uit elkaar spat. Het lichaam kan dan zelf de kankercellen vernietigen.

Het is nu wetenschappelijk aangetoond dat deze behandeling kan werken. Bij twintig procent van de testgroep van 61 patiënten was de tumor aanzienlijk kleiner of zelfs helemaal verdwenen, zo kon men op een MRI-scan zien. Zes jaar na die eerste behandeling zijn nog altijd twee patiënten in leven. “Een bijzondere prestatie”, zegt Clemens Dirven, hoogleraar neurochirurgie in het Erasmus MC. “Deze groep patiënten leeft gemiddeld nog een half jaar.”

Verkoudheidsvirus bestrijdt kankercel

Hoogleraar Dirven doet zelf vergelijkbaar onderzoek met het verkoudheidsvirus. Virussen kunnen goed binnendringen in kankercellen, maar laten de gezonde hersencellen links liggen. Het virus zorgt voor een supersnelle celdeling en gaat cel voor cel de hersentumor te lijf. Het lichaam ziet het virus als indringer en afweerstoffen worden naar die locatie gestuurd. Wanneer een kankercel uiteen spat, komen er ook bepaalde eiwitten vrij op de buitenkant van de kankercel. De kankercellen worden door het lichaam vernietigd.

Toch zal de behandeling met een kreupel virus nog enige tijd op zich laten wachten. Het Amerikaanse onderzoek had als doel de optimale dosering van het virus te ontdekken. Meer onderzoek is nodig voordat ziekenhuizen de methode kunnen toepassen.

Door: Redactie Nationale Zorggids