Logo_treant_zorggroep

Om de toekomst van drie ziekenhuizen van Treant Zorggroep veilig te stellen, is er een taskforce opgezet om aan alternatieve plannen te werken. Treant is door personeelstekort genoodzaakt twee afdelingen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal te sluiten en wil in de toekomst slechts één ziekenhuis inrichten voor complexe zorg. Het alternatieve plan van taskforce Zorg Zuidoost-Groningen zou dit mogelijk tegen kunnen houden, maar de plannen werden niet goed ontvangen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Het was Treant zelf die aangaf dat het openstaat voor alternatieve plannen, aangezien de huidige ideeën voor grote onrust leidt onder het personeel en de inwoners van de gebieden waar de ziekenhuizen alleen minder complexe zorg zullen gaan verlenen. De taskforce, onder leiding van provincie Groningen, wil daarom een ander plan neerleggen. Zo moet besluitvorming over de eigen regiovisie en de verloskundige zorg worden uitgesteld tot 1 januari 2019. Op die datum wordt een compleet nieuw scenario voor de ziekenhuizen gepresenteerd.

Patiëntveiligheid is niet uit te stellen

Treant stelt echter dat dit plan niet mogelijk is en dat de taskforce werkt met onjuiste informatie. Zo zouden de cijfers over het ziekteverzuim niet kloppen en is de veronderstelling dat alleen Treant Zorggroep kampt met vergrijzing ook niet correct. Bovendien zit er haast achter bepaalde besluiten. “Door een tekort aan kinderartsen kunnen wij geen veilige zorg bieden”, aldus woordvoerder Selma Hoekstra. “De patiëntveiligheid is onze verantwoordelijkheid. Die kunnen we niet uitstellen.”

In de taskforce wordt samengewerkt met onder andere zorgverzekeraar Menzis, wethouders, huisartsen, verloskundigen, omliggende ziekenhuizen en andere zorgpartners. Het doel is om alle inwoners in de verzorgingsgebieden te blijven voorzien van alle zorg, ook als deze acuut en complex is. In de huidige plannen zal alleen in het Scheper Ziekenhuis deze vorm van zorg worden verleend, de andere twee ziekenhuizen bieden dan alleen nog poliklinische zorg voor minder complexe gevallen.

Door: Redactie Nationale Zorggids