Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim tweeduizend patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek werd geïnitieerd door acute internisten (ORCA onderzoeksconsortium) en gecoördineerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Nederlands Herseninstituut en Rijnstate, Arnhem. Dat meldt Amsterdam UMC. 

“Nu we weten dat en hoeveel patiënten slechter slapen tijdens een ziekenhuisopname is het tijd dat er meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed”, aldus hoofdonderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist locatie VUmc).

Dit onderzoek naar slaap keek naar nachtrust zowel in het ziekenhuis als thuis. Met het onderzoek willen artsen meer te weten komen over de ervaren slaapkwaliteit van patiënten en wat er veranderd moet worden om de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Kwaliteit van de nachtrust 

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld bijna drie kwartier eerder wakker worden en in 70 procent van de gevallen niet spontaan. Ook de kwaliteit van de nachtrust wordt slechter gewaardeerd dan thuis: patiënten worden vermoeider en onrustiger wakker en voelden zich minder uitgeslapen. Dit is te verklaren door hun ziekte (misselijkheid, pijn, angst, et cetera), maar vaker nog door ziekenhuis-gerelateerde factoren (geluid van medepatiënten en medewerkers, fel licht op de gang, oncomfortabele bedden, piepjes van infuussystemen, toiletbezoek mogelijk toegenomen door infusen en plasmedicatie).

Fysieke en emotionele stress 

Dit onderzoek is van belang, omdat een slechte nachtrust het herstel in de weg kan staan. Daarnaast maakt het patiënten kwetsbaar voor fysieke en emotionele stress. Tijdens een ziekenhuisopname wordt er meestal alles aan gedaan patiënten zo snel mogelijk te laten herstellen. Toch was er tot nu toe weinig bekend over de slaapkwaliteit in ziekenhuizen.

Op basis van de resultaten wordt artsen en verpleegkundigen geadviseerd om zich meer te gaan richten op het optimaliseren van slaap, aan de hand van de storende factoren die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Er is inmiddels een vervolgonderzoek in voorbereiding hoe de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids