Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Arenborghoeve een aanwijzing gegeven. De kliniek biedt cosmetische en esthetische chirurgie en behandelingen aan maar mag geen operaties meer uitvoeren totdat er een tiental verbeteringen hebben plaatsgevonden. Ook moet het twaalf andere tekortkomingen herstellen. Dat meldt IGJ. 

De inspectie bezocht Arenborghoeve in december 2017. Tijdens dat bezoek zag de inspectie tekortkomingen in de zorgverlening op alle onderdelen, namelijk bestuurlijke verantwoordelijkheid, professionaliteit, kwaliteit en veiligheid, dossiervoering, zorgproces, infectiepreventie, medicatieveiligheid en medische technologie.

Arenborghoeve besloot naar aanleiding van dat bezoek geen operaties meer uit te voeren in Venlo. Dat was op dat moment de enige locatie waar de kliniek zorg verleende. Tijdens latere bezoeken van de inspectie bleek dat Arenborghoeve wél operaties uitvoerde, maar dan op andere locaties.

De kliniek kon niet aantonen op deze andere locaties wel de zaken te hebben geregeld om de kwaliteit van de zorg te verzekeren. Daardoor werd niet voldaan aan de voorwaarden voor goede zorg. Op locatie Venlo was bovendien weinig verbeterd. Arenborghoeve heeft het vertrouwen van de inspectie ernstig geschaad. Dat alles bij elkaar maakt dat de inspectie een aanwijzing geeft.

Arenborghoeve heeft drie maanden de tijd om alle tekortkomingen op te lossen. Als de kliniek niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids