Normal_gehakt

150.000 van de 700.000 mensen die een voedselvergiftiging oplopen, krijgen dit door het eten van besmet varkensvlees, rundvlees of schapenvlees. Uit onderzoek blijkt dat dit vlees besmet raakt door poep op het vlees in slachthuizen. Wie last heeft van zo’n voedselvergiftiging kan hierdoor hoge koorts krijgen, overgeven en last hebben van diarree. Ouderen, zwangere vrouwen en heel jonge kinderen kunnen erdoor zelfs in het ziekenhuis belanden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Vorig jaar ontvingen 49 slachthuizen een boete voor het overtreden van hygiëneregels. Ondanks de poepspetters en mest op het koeienvlees, is de voedselveiligheid niet in het geding, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenatautoriteit (NVWA).

Voedselvergiftiging ontstaat onder meer door de bacteriën salmonella, campylobacter en poepbacterie E.coli. Het Voedingscentrum raadt vleeseters aan om het vlees altijd goed te bakken. Hamburgers zouden eigenlijk niet medium gegeten moeten worden, zegt Wieke van der Vossen. “Ik heb meegemaakt dat de ober in een restaurant vroeg: wil je ‘m medium of doorbakken? Dat vond ik een rare vraag. Doorbakken natuurlijk. Dat moet geen vraag zijn, een hamburger moet altijd doorbakken zijn.”

Van der Vossen raadt het kokers ook aan om voor het koken de handen te wassen en dit ook te doen nadat ze rauw vlees in handen hebben gehad. Bestek dat in aanraking is geweest met rauw vlees moet ook goed afgewassen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids