Normal_baarmoederhalskanker

Steeds minder vrouwen doen mee aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Als gevolg hiervan komen jaarlijks meer dan honderd vrouwen te overlijden. Volgens het RIVM is het aantal deelneemsers aan het onderzoek in een paar jaar tijd met 5 procent afgenomen. In de afgelopen twee jaar liet 60 procent van de vrouwen een uitstrijkje maken. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Vrouwen hebben verschillende redenen om niet mee te doen aan het onderzoek. Sommige vrouwen denken geen baarmoederhalskanker te krijgen, ze durven geen uitstrijkje te laten maken of zien het nut er niet van in. Volgens het RIVM overlijden hierdoor jaarlijks zo’n 150 vrouwen. “Een grove schatting is dat 70 procent van hen sterft als gevolg van het niet of te laat screenen”, aldus RIVM.

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam en heeft gemiddeld zo’n 15 jaar nodig. Daarom stuurt het RIVM vrouwen iedere vijf jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Toch is het vijfjaarlijkse uitstrijkje niet waterdicht, want ieder jaar overlijden vijftig vrouwen die wel meedoen met het bevolkingsonderzoek.

Als het aan kankerexperts ligt, verbetert het RIVM haar voorlichtingscampagne voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Want, zo zeggen zij, meedoen helpt de kansen op kanker aanzienlijk te verkleinen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids