Normal_dokter__arts__stethoscoop

Er komt een nieuwe richtlijn voor huisartsen om coeliakie beter te kunnen diagnosticeren. Dat heeft het NHG, het Nederlands Huisartsen Genootschap, toegezegd aan de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Daarbij heeft ze ook gevraagd aan de NCV om samen te werken bij de totstandkoming van de nieuwe richtlijn. Dat meldt de NCV. 

Deze toezegging is een antwoord op de brandbrief die de NCV vorige maand schreef in samenwerking met de Wetenschappelijke Advies Raad van de NCV en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). In die brandbrief meldde de NCV onder meer dat de huisarts veel gevallen van coeliakie mist en dat dit mede veroorzaakt wordt door een verouderde NHG-richtlijn.

Coeliakie scoort hoog in de lijst van vaak gemiste diagnoses. Dat de ziekte vaak over het hoofd wordt gezien, komt door de ‘vage’ klachten die vaak gepaard gaan met de aandoening. Niet-gediagnosticeerde diagnose kan tot ernstige klachten leiden zoals botontkalking, miskramen en uiteindelijk ook darmkanker.

Laura Kool, hoofd Kenniscentrum van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: “De klassieke symptomen worden wel herkend door de huisarts (bolle buik, forse langdurige buikklachten), maar hoofdpijn of vermoeidheidsklachten worden niet vaak in verband gebracht met coeliakie. Gelet op het veelvuldig voorkomen van deze vage klachten is het begrijpelijk dat er niet meteen aan coeliakie wordt gedacht, maar in de huidige richtlijn staan ze als symptomen niet eens genoemd.”
 
“Ook belangrijk is het dat de huisarts met deze nieuwe richtlijn niemand meer zomaar op een glutenvrij dieet zet zonder eerst op coeliakie te testen. Door al te beginnen met het glutenvrije dieet worden alle testresultaten onbetrouwbaar.”

Door: Redactie Nationale Zorggids