Normal_rookverbod__roken

Het komende half jaar gaan vier consortia van start met nieuwe onderzoeken over tabaksontmoediging. Deze onderzoeksinstellingen, praktijkinstellingen en andere partijen ontwikkelen samen kennis over de beste manier om mensen te ondersteunen. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid in het algemeen en de Rookvrije Generatie in het bijzonder. Dat meldt ZonMw.

ZonMw heeft in samenwerking met de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds in 2017 een subsidieronde voor onderzoek naar tabaksontmoediging opgezet. De focus ligt op effect- of implementatieonderzoek naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies bij een bepaalde doelgroep of de algemene bevolking.

De volgende onderzoeken gaan van start:

Rookvrije sportclubs voor een rookvrije generatie
Dit project omvat een doorontwikkeling en implementatie van het stappenplan van de Nederlandse Hartstichting om sportclubs rookvrij te maken en zo jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken.

Versterking van de Nederlandse anti-rook infrastructuur
De essentie van het onderzoek is het versterken van de begeleiding vanuit de huisartspraktijk van patiënten die willen stoppen met roken.

Samen stoppen met roken!
Doel van het onderzoek is om de Trimbos-richtlijn te verbeteren in de zorg voor zwangere vrouwen met een lage sociaaleconomische status die tijdens of na hun zwangerschap roken.

Financiële prikkels voor succesvolle stoppen met roken training op het werk
Deze implementatiestudie onderzoekt hoe een stoppen-met-rokentraining op de werkplek in combinatie met financiële beloningen verspreid kan worden binnen Nederlandse bedrijven. Deze interventie blijkt namelijk effectief om rokers met een lage sociaaleconomische status te helpen stoppen met roken.

Op 13 september gaat de Onderzoeksoproep Tabaksontmoedigingsbeleid open. Deze onderzoeksoproep wordt georganiseerd door enkele gezondheidsfondsen. Het doel van de oproep is om bij te dragen aan een Rookvrije Generatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids