Logo_hoofdhals_logo

Hoewel ieder jaar 3.000 mensen getroffen worden door kanker aan het hoofd of de hals, weten veel Nederlanders niet dat zij zichzelf kunnen checken op symptomen van deze ziekte. Volgens patiëntenvereniging Hoofd-Hals checkt nu driekwart van de mensen niet regelmatig op verdachte plekjes bij de keel, mond en neus. De kans op overlijden is veel groter als de tumor niet tijdig wordt opgemerkt. Dit meldt RTL Nieuws.

Het aantal mensen dat hoofd- of halskanker krijgt, is gestegen van 2.000 in 1990 naar 3.000 per jaar op dit moment. Velen van hen denken dat hun klachten komen van een verkoudheid. Daarom is een campagne gelanceerd om mensen daar meer alert op te maken. “Zestig procent van de patiënten heeft bij de diagnose al een vergevorderd stadium van de ziekte”, zegt Simone Eerenstein, Hoofd-halschirurg in het Amsterdam UMC. “Daardoor overlijdt meer dan de helft van deze patiënten binnen vijf jaar.”

Geen bangmakerij

Klachten die veroorzaakt kunnen worden door kanker in het hoofd of de hals zijn heesheid, plekjes op de tong, oorpijn, slikklachten en pijnloze lymfeklierzwellingen. “Wanneer je langer dan drie weken één of meer van de klachten houdt, moet je contact opnemen met een arts”, aldus Eerenstein. Van bangmakerij is volgens haar niet zozeer sprake. “Het is nog steeds een erg onbekende vorm van kanker.” Ze zegt dat de klachten vrij algemeen kunnen zijn en dat er daarom juist meer aandacht moet zijn voor hoofd- en halskanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids